• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yerel
  • Genel
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Spor
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • VİDEO GALERİ
  • İLETİŞİM
  • Asayiş Kültür-Sanat Sağlık Magazin Gündem Dünya Bilim ve Teknoloji Eğitim Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kurban etini 24 saat dinlendirmeden tüketmeyin
Gündem
Yayınlanma: 03 Haziran 2025 - 16:00

Kurban etini 24 saat dinlendirmeden tüketmeyin

Kurban etinin tüketimiyle ilişkin öneride bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Yasemin Cantimur, ''Özellikle kurban eti, kesimden hemen sonra tüketilmemeli ve 24 saat dinlendirilmelidir'' dedi.

Gündem
03 Haziran 2025 - 16:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kurban etini 24 saat dinlendirmeden tüketmeyin

Kurban Bayramı aile bağlarının güçlendiği, hem dini hem de sosyal olarak sofraların bereketlendiği özel bir dönemdir. Ancak bu özel günlerde et tüketimi konusunda bilinçli olmak; hem sağlığı korumak hem de bayramın keyfini doyasıya yaşamak için önemlidir. Kurban etinin tüketilmesiyle ilgili detayları Liv Hospital Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Yasemin Cantimur anlattı.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Yasemin Cantimur, kurban etinin tüketimiyle ilgili şu öneriler bulundu:

''Kurban Bayramı denilince ailece yapılan mangallar, et kavurmaları ve bolca tüketilen et yemekleri gelir. Ancak kurban etinin tüketilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu da unutmamak gerekir. Özellikle kurban eti, kesimden hemen sonra tüketilmemeli ve 24 saat dinlendirilmelidir.

''Taze etin dinlendirilmesi: sindirim ve lezzet için şart''

Kurban etinin kesimden hemen sonra tüketilmesi, sindirim sorunlarına yol açabilir. Çünkü kesim sonrası etlerde "rigormortis" adı verilen kas sertliği oluşur ve bu durum etin sindirilmesini zorlaştırır. Etin buzdolabında en az 24 saat dinlendirilmesi, hem lezzetini artırır hem de sindirimi kolaylaştırır.

''Porsiyonlarınızı iyi ayarlayın''

Bayram sofralarında et tüketimi artar; ancak aşırı et tüketimi sağlığı olumsuz etkileyebilir. Her şeyde olduğu gibi kırmızı et de fazla tüketildiğinde zararlıdır. Bu nedenle, günlük et tüketimini 100-150 gramla sınırlamak faydalı olacaktır.

''Etin yanında mutlaka lifli gıdalar tüketilmeli''

Etin yanında bol lifli gıdalar tüketmek, sindirimi kolaylaştırır ve kolesterol seviyelerini dengeler. Özellikle yulaf, baklagiller, sebzeler ve meyveler, çözünür lif açısından zengindir ve LDL kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.

''Sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalı''

Etin yüksek ısıda, doğrudan ateşte pişirilmesi sırasında kanserojen olan heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar oluşabilir. Bunlar uzun vadede kanser riskini artırabilir. Etleri haşlama, buğulama veya fırında pişirme yöntemlerini tercih etmek daha sağlıklıdır.

''Kalp ve böbrek hastaları dikkatli olmalı''

Kırmızı etin doymuş yağ içeriği yüksek olabilir. Bu durum, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları olan bireyler için risk oluşturabilir. Ayrıca, gut hastalığı olan kişilerde de fazla kırmızı et ve sakatat tüketimi atakları tetikleyebilir. Bu nedenle, bu bireylerin et tüketimini sınırlamaları ve az yağlı etleri tercih etmeleri önerilir.

''Su tüketimi ve fiziksel aktiviteyi bayramda da ihmal etmeyin''

Et tüketiminin arttığı bayram dönemlerinde su tüketimini artırmak, sindirimi destekler ve vücut dengesini korur. Ayrıca, günlük 30 dakikalık hafif egzersizler, hem sindirim sistemini rahatlatır hem de genel sağlık için faydalıdır.

''Geleneksel lezzetleri bilinçle tüketmek''

Kurban Bayramı, paylaşmanın ve birlikte olmanın en güzel örneklerinden biridir. Bu özel günlerde, et tüketimini bilinçli ve dengeli bir şekilde yapmak, hem sağlığımızı korur hem de bayramın keyfini artırır. Unutmayalım ki, sağlıklı bireyler, mutlu toplumların temelidir.''

HABER MERKEZİ

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ortaca ve Yatağan MYO’da Mezuniyet Sevinci
Ortaca ve Yatağan MYO’da Mezuniyet Sevinci
Fransa’da MSKÜ Rüzgârı Esti: Bodrum Denizcilik MYO’dan Gurur Veren Temsil
Fransa’da MSKÜ Rüzgârı Esti: Bodrum Denizcilik MYO’dan Gurur Veren Temsil
CHP İL BAŞKANI ZEKİCAN BALCI’DAN ŞOK EDEN İTİRAF: “BİZİM MESELEMİZ İMAR PLANI DEĞİL”
CHP İL BAŞKANI ZEKİCAN BALCI’DAN ŞOK EDEN İTİRAF: “BİZİM MESELEMİZ İMAR PLANI DEĞİL”
MUĞLA’YA GELEN YABANCI TURİST SAYISI AZALDI
MUĞLA’YA GELEN YABANCI TURİST SAYISI AZALDI
Son Haberler
Ortaca ve Yatağan MYO’da Mezuniyet Sevinci
Ortaca ve Yatağan MYO’da Mezuniyet Sevinci
Denizciler turistik Adada temizlik yaptı
Denizciler turistik Adada temizlik yaptı
Fransa’da MSKÜ Rüzgârı Esti: Bodrum Denizcilik MYO’dan Gurur Veren Temsil
Fransa’da MSKÜ Rüzgârı Esti: Bodrum Denizcilik MYO’dan Gurur Veren...
CHP İL BAŞKANI ZEKİCAN BALCI’DAN ŞOK EDEN İTİRAF: “BİZİM MESELEMİZ İMAR PLANI DEĞİL”
CHP İL BAŞKANI ZEKİCAN BALCI’DAN ŞOK EDEN İTİRAF: “BİZİM MESELEMİZ...
OKULA GELİR SAĞLAMAK İÇİN SAHNEYE ÇIKTILAR
OKULA GELİR SAĞLAMAK İÇİN SAHNEYE ÇIKTILAR
Fırsat mı yoksa parlayan nesne mi?
Fırsat mı yoksa parlayan nesne mi?

Ana Sayfa
Yerel
Genel
Siyaset
Ekonomi
Spor
Asayiş
Kültür-Sanat
Sağlık
Magazin
Gündem
Dünya
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Çevre
YAZARLAR
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
İLETİŞİM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim