• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yerel
  • Genel
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Spor
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • VİDEO GALERİ
  • İLETİŞİM
  • Asayiş Kültür-Sanat Sağlık Magazin Gündem Dünya Bilim ve Teknoloji Eğitim Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dondurulmuş FastFood'un sağlık üzerindeki gizli tehlikesi
Sağlık
Yayınlanma: 08 Aralık 2024 - 17:09

Dondurulmuş FastFood'un sağlık üzerindeki gizli tehlikesi

Değişen yaşam koşulları ve gelişen dondurulmuş gıda sanayisi, dondurulmuş FastFood ürünlerini günlük beslenmede önemli bir yere taşıdı.

Sağlık
08 Aralık 2024 - 17:09
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dondurulmuş FastFood'un sağlık üzerindeki gizli tehlikesi

Dondurulmuş FastFood gıdaların sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren Beslenme uzmanı Arş. Gör. Hatice Çolak, “Dondurulmuş FastFood gıdaların raf ömrünü uzatmak, tat ve dokuyu korumak için çeşitli koruyucu maddeler kullanılıyor. Bu koruyucu maddelerin, ürünü bozulmalara karşın korusa da sağlık üzerine olumsuz etkileri bulunuyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Arş. Gör. Hatice Çolak, dondurulmuş FastFood gıdaların sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Değişen sosyal hayat düzeni ve dondurulmuş gıda sanayinin gelişen teknolojisi ile beslenme alışkanlıklarında dondurulmuş gıdaların önemli hale geldiğini kaydeden Arş. Gör. Hatice Çolak, “Dondurulmuş gıdalar; yüksek kalitede sebze, meyve, su ürünleri, et ürünlerinin, seçme, tasnif etme, ayıklama, yıkama, kesme, parçalama, haşlama gibi ön işlemlerden geçirildikten sonra çeşitli yöntemlerle dondurulması, donma halinin korunarak depolanması, taşınması, dağıtımı ve tüketimine kadar geçen aşamalar ile elde edilmektedir. Dondurulmuş gıdanın depolanabilme kolaylığı, kolay işlenebilir olması, mevsimsizliği, pratikliği, besin değerlerinin yerini koruması, tüketime hazır etmedeki kolaylığı ve hızı gibi özellikleri bu ürünlerin tercih edilme nedenini ve önemini artıran özellikler.” dedi.

Dondurulmuş gıdalarda kullanılan katkılar ve etkileri neler?

Dondurulmuş gıdalarda FastFood ürünlerin önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Çolak, şöyle devam etti:“Dondurulmuş FastFood gıdaların raf ömrünü uzatmak, tat ve dokuyu korumak için çeşitli koruyucu maddeler kullanılıyor. Et ürünlerinde sodyum nitrat ve nitrit; çorbalar, soslar ve işlenmiş et ürünlerinde tat arttırıcı olarak monosodyumglutamat (MSG); soslar, meyve suları ve asitli içeceklerde benzoik asitler; cips, atıştırmalık gibi yağlı yiyeceklerin bayatlamasını önlemek için bütillenmişhidroksianizol (BHA); dondurulmuş et, peynir ve hamur işlerinde fosfatlar sıklıkla kullanılıyor. Bu koruyucu maddelerin, ürünü bozulmalara karşın korusa da sağlık üzerine olumsuz etkileri bulunmaktadır. Sıklıkla maruz kalınan yüksek düzeydeki sodyum nitrat ve nitrit, hipertansiyonu tetiklediği bildirilmiş ve özellikle mide kanseri ile ilişkilendirilmiştir. MSG’nin kullanımı migren ataklarını artırdığı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi semptomlara yol açtığı saptanmıştır. Yüksek fosfat tüketimi ise kemik ve böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilir.”

Vitamin içeriğinde önemli kayıplar oluyor

Dondurma işlemi sırasında taze besinlere kıyasla, bazı besinlerin değerlerinde azalmanın meydana geldiğini de anlatan Arş. Gör. Hatice Çolak, “Besin içeriğinde yer alan kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller daha sabit kalırken vitamin içeriğinde önemli kayıplar olmaktadır. Özellikle suda çözünebilen C vitamini ve B vitaminleri seviyelerinde azalma görülmektedir. Dondurma işlemi, karbonhidrat, protein, yağ ve posa içeriğinde çok fark oluşturmamaktadır. Buna karşın, dondurulmuş gıdaların besin değerlerinin korunması, kaliteli ve hızlı bir dondurma süreci ile sağlanabilir.” diye konuştu.

Gebelik diyabeti ve zehirlenmeye yol açabiliyor

Dondurulmuş FastFood ürünlerinin, ultra işlenmiş besin olduğundan, basit karbonhidrat, doymuş yağ ve sodyum içeriği yüksekken, posa içeriğinin oldukça düşük olduğunu da ifade eden Arş. Gör. Hatice Çolak, “Bu nedenle taze besin yerine bu tür gıdaların düzenli ve sık tüketimi, sağlık açısından risk faktörü oluşturmaktadır. Avustralya'da yapılan bir çalışmada dondurulmuş FastFood gibi ultra işlenmiş gıda tüketiminin obeziteyi artıran önemli bir gösterge olduğu bildirilmiştir. Başka bir çalışmada da gebelik öncesinde hem de gebelik sırasında aşırı ultra işlenmiş gıda tüketiminin gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) ve preeklemsi (gebelik zehirlenmesi) riskinin artmasıyla ilişkili bulunmuştur.” şeklinde konuştu.

Sağlıklı bir yaşam için taze ve işlenmemiş yiyecekler tüketilmeli

Sağlıklı bir yaşam için taze, işlenmemiş yiyeceklere öncelik verilmesi ve dondurulmuş FastFood ürünlerinin tüketiminin sınırlandırılmasının önerildiğini kaydeden Arş. Gör. Hatice Çolak, “Dondurulmuş gıda tercihinde ise koruyucu katkı maddelerinin kullanılmadığı, hızlı ve uygun dondurma teknikleri ile hazırlanmış dondurulmuş meyve, sebze ve et-tavuk-balık ürünlerinin önceliklendirilmesi gerekir.” şeklinde sözlerine son verdi.

HABER MERKEZİ

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türk Sağlık Sen Muğla Şubesinden İl Sağlık Müdürü Dr. Eriş BAŞARAN AKÇA’ya Ziyaret
Türk Sağlık Sen Muğla Şubesinden İl Sağlık Müdürü Dr. Eriş BAŞARAN AKÇA’ya Ziyaret
Kalitesiz Gözlükler Gözde Kalıcı Hasara Yol Açabilir
Kalitesiz Gözlükler Gözde Kalıcı Hasara Yol Açabilir
YAŞLILAR İÇİN EVDE RAPOR HİZMETİ BAŞLADI
YAŞLILAR İÇİN EVDE RAPOR HİZMETİ BAŞLADI
VARİS AKCİĞERDE PIHTIYA NEDEN OLABİLİR
VARİS AKCİĞERDE PIHTIYA NEDEN OLABİLİR
Son Haberler
ARAÇTAN DÖKÜLEN YAĞ KAZAYA NEDEN OLDU!
ARAÇTAN DÖKÜLEN YAĞ KAZAYA NEDEN OLDU!
Bodrum’da yollar temizlendi
Bodrum’da yollar temizlendi
Bodrum’a Türkiye ikinciliğiyle döndüler
Bodrum’a Türkiye ikinciliğiyle döndüler
Çarık İbo hayata gözlerini yumdu
Çarık İbo hayata gözlerini yumdu
Vatandaşlar İsyan Etti
Vatandaşlar İsyan Etti
ALPAY MERMER 2025 EŞİTLİK VİZYONUNU ORTAYA KOYDU “GÜCÜMÜZ EŞİTLİK”
ALPAY MERMER 2025 EŞİTLİK VİZYONUNU ORTAYA KOYDU “GÜCÜMÜZ EŞİTLİK”

Ana Sayfa
Yerel
Genel
Siyaset
Ekonomi
Spor
Asayiş
Kültür-Sanat
Sağlık
Magazin
Gündem
Dünya
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Çevre
YAZARLAR
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
İLETİŞİM
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim