Muğla'nın Yatağan İlçesinde enerji ve maden işçileri, santrallerin kapanma tehlikesine karşı tepkilerini dile getirmeye devam ediyor. Tes-İş ve Maden-İş Yatağan Şubeleri, işçilerin iş ve ekmek mücadelesi kapsamında başla ıkları siyasi parti ziyaretlerine Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay’ı makamında ziyaret ederek devam etti.
Ziyarete, Belediye Başkanı Mesut Günay ve Belediye Başkan Yardımcısı Erol Can tarafından karşılanan sendika temsilcileri ve işçiler, CHP ve yerel yöneticilerin enerji ve maden işçilerine destek olması gerektiğini vurguladı.
Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın “Enerji Verimliliği Çalıştayı”nda yaptığıaçıklamaların kendilerini üzdüğünü belirterek, “Sayın Aras, 2030 yılına kadar Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kapanması için tüm yetkisini kullanacağını söyledi. Bu açıklamalar biz işçileri kaygılandırdı. Geçtiğimiz aylarda Yatağan’da kömür yetersizliği nedeniyle 450işten çıkarıldı. Yeniköy Santrali 90 gündür devre dışı ve yaklaşık2 bin kişi işsizlikle karşı karşıya” dedi.Erçelik, Paris İklim Anlaşması çerçevesinde 2030 yılında santrallerinkapanacağı algısının oluşturulduğunu ancak karbon emisyonlarını sıfırlama hedefinin 2053 yılına çekildiğini hatırlatarak, “2030’dan sonra yeni kömürlü santral kurulmaması öngörülüyor, ancak mevcut santrallerin kapatılması yönünde bir zorunluluk yok” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN GÜNAY: “FİLTRESİ OLAN SANTRALLER ÇALIŞMALI”
Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay, işçilerin haklı mücadelesine destek verdiğini belirterek, “Bu santralleri özelleştiren biz değiliz. Ancak yıllarca önlem alınması ve santrallerin çalışmaya devam etmesi gerektiğini savunduk. Çevre mevzuatına uygun şekilde fltreleme sistemleri takılmış santrallerin çalışmasından yanayız. Halkın mücadelesini destekliyorum ve nereye kadar gidilecekse gitmeye hazırım” dedi.
Maden-İş Temsilcisi Kubilay Görgen de kömürsüzlüğün işsizlik, açlık ve yoksulluk anlamına geldiğini vurgulayarak, “Mevcut kömürümüzü çıkaramazsak daha kötü günler bizi bekliyor. Çevreye duyarlı madenciliğinmümkün olduğunu düşünüyoruz. Yerel yöneticiler, işçileri ve ailelerini düşünerek karar almalı” diye konuştu.
Enerji ve maden işçileri, çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:Kamulaştırma kararlarının vakit kaybetmeden alınması ve kömüre erişimin sağlanması,Arkeolojik kazılarla ilgili karar süreçlerinin hızlandırılması,Yerli kömür madenciliğinin önündeki engellerin kaldırılması için gerekli yasaldüzenlemelerin yapılması.Tes-İş ve Maden-İş yetkilileri, bu taleplerin yalnızca enerji üretimi için değil,ülkenin ekonomik bağımsızlığı ve istikrarı açısından da kritik olduğunu belirterek, yetkilileri çözüm odaklı adımlar atmaya çağırdı.
HABER MERKEZİ